به گزارش خبرنگار مهر، تبیین دیدگاه اسلام در مورد جایگاه، حقوق و شخصیت زن در نظام اسلامی با تکیه بر مواضع اعتقادی و فکری و همچنین ایجاد وحدت رویه و تقویت هماهنگی در حوزه خانواده متعارف در سطح منطقهای و جهانی از اهداف فعالیتهای امور بینالملل در حوزه زنان و خانواده است. از این رو به بهانه تدوین سند «جنبش تعهد به خانواده» فعالیتهای امور بینالملل معاونت زنان و خانواده در گفتوگویی با خدیجه کریمی مدیر کل امور بینالملل معاونت زنان و خانواده رئیس جمهور به بررسی اقدامات در حوزه بینالملل پرداختهایم که جزئیات آن به شرح ذیل است:
اقدامات صورت گرفته در راستای برقراری روابط بینالمللی با زنان فعال در عرصه زن و خانواده و معرفی زنان موفق و متعهد ایرانی در عرصه بینالملل را تشریح کنید؟
دولت سیزدهم با بهرهمندی از ظرفیت دیپلماسی عمومی، تبادل تجارب موفق و گسترش تعاملات تأثیرگذار با کشورهای همسایه و کشورهای علاقمند به تبادل تجارب میان زنان اندیشمند و نخبه به طور جدیتری نسبت به قبل در عرصه جهانی ورود کرده است. هرچند به بهانه اغتشاشات، جمعی از کشورهای معاند تلاش کردند جمهوری اسلامی ایران را با دستاویز زنان منزوی سازند. اما بنده مفتخرم اعلام کنم دولت در سالهای اخیر مسیرهای جدید بسیاری را برای جامعه زن مسلمان ایرانی گشوده است تا از آن طریق به تبادل تجارب و نمایش واقعیت پیشرفت زنان ایرانی بپردازند.
دو دوره ریاست کارگروه توانمندسازی اقتصادی زنان اتحادیه کشورهای عضو حاشیه اقیانوس هند (آیورا)، اعطای لایحه عضویت سازمان توسعه زنان سازمان همکاری اسلامی به مجلس شورای اسلامی، عملیاتیسازی ایده ابتکاری زنان و مبارزه با فساد در عرصه بینالمللی، عضویت در بیش از ۷ کارگروه مشترک اقتصادی بین کشوری، تبادل و عملیاتیسازی بیش از ۸ یادداشت تفاهم همکاری در موضوع زنان و خانواده، برگزاری دو نمایشگاه فرامرزی از دستاوردهای زنان ایرانی در سازمان ملل متحد در نیویورک و ژنو و … از آن جملهاند.
باید بیفزایم که دولت سیزدهم برای اولین بار باب دیدار و مذاکره با گزارشگران حقوق بشری از جمله گزارشگر ویژه تحریم، گزارشگر خشونت علیه زنان، گزارشگر.... را گشود تا بتواند از طریق مواجهه مستقیم و در اختیار قرار دادن شواهد، اسناد و مدارک مستدل به مطالبهگری مورد اشاره مقام معظم رهبری در موضوع زنان دست زند.
بهرهگیری از ظرفیت سایت چند زبانه معاونت از دیگر مواردی است که به طور جدی به منظور معرفی زنان ایرانی و دستاوردهای ایشان صورت گرفت.
آیا آثاری برای ترجمه و عرضه در سطح بینالملل تهیه شده است که انعکاس فعالیتها و سبک زندگی زن مسلمان باشد؟
بله، حدود ۴۸ عنوان بسته محتوایی به زبانهای مختلف در این موضوع در اداره کل امور بینالملل معاونت در دولت سیزدهم تولید و در طیف گستردهای توزیع شده است.
با توجه به اخراج ایران از کمیسیون مقام زن برقراری روابط با سایر فعالان حوزه زن و خانواده به چه شکل صورت میگیرد؟
باید اشاره کنم که کمیسیون مقام زن یک نهاد ترویجی است که عضویت در آن وجهه بینالمللی برای کشورهای عضو به ارمغان میآورد. بجز این امر همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد به طور برابر در برنامهها، نشستها و جلسات این کمیسیون شرکت کرده و رأی میدهند لذا جمهوری اسلامی ایران هم در نشست اخیر این کمیسیون در کنار نمایندگان بیش از ۱۰۰ کشور دنیا شرکت کرده و بجز ایراد سخنرانیهای رسمی پنل عالی رتبه «توانمندسازی زنان، توانافزایی خانواده، توسعه جامعه» را با حضور بیش از ۵۰۰ تن از نمایندگان دولتها، علاقمندان، صاحب نظران و اصحاب رسانه برگزار کرد. همچنین در حاشیه این نشست بیش از ۱۹ دیدار رسمی و دهها دیدار غیر رسمی عالیرتبه انجام پذیرفته و معاون رئیس جمهور با رسانهها مصاحبههای متعددی انجام دادند.
آیا تمهیداتی برای عضویت دوباره ایران در این کمیسیون در نظر گرفته شده است؟
بله عضویت در این کمیسیون دورهای و بر اساس تقسیم جغرافیایی است و یقیناً با خالی شدن کرسیهای عضویت این نهاد کشورمان نیز همچون سایر کشورها شانس عضویت مجدد خواهد داشت.
در مجموعه سیاستهای بینالملل معاونت زنان ریاست جمهوری به یک پایگاه اطلاعاتی متمرکز و به روز در مورد مسائل زنان برای مبادله دادههای اطلاعاتی و تحقیقاتی در سطح بینالملل اشاره شده است. نحوه دسترسی به این اطلاعات به چه شکل است؟
در ۳ سال فعالیت دولت سعی شده است با گردآوری شاخصههای رسمی بینالمللی و تعریف شاخصهها و معیارهای نو به جامعه نخبگانی در موضوع زن و خانواده، تمرکز ایجاد شود. به نظر میرسد با معرفی این شاخصهها و دریافت اطلاعات و دادههای کمی و کیفی بر آن اساس از دستگاهها و نهادهای ملی و تولید محتوای متعدد چندرسانهای به زبانهای مختلف و توزیع گسترده آن تا حدود زیادی در تحقق این هدف موفق بودهایم.
آیا در اجلاس بینالمللی و همایشها شرکت میکنیم؟ خانمها در عرصه بینالملل نماینده دارند یا معطل روابط رسمی دولتها هستند؟
به طور حتم در همه برنامهها و نشستهای بینالمللی که شناخته شده و تأثیرگذار هستند شرکت کرده و مشارکت خواهیم داشت. در دولت سیزدهم زنان توانمند ما در دو حوزه دولتی و غیر دولتی در عرصههای جهانی فعال بودهاند و به منظور تقویت توانایی این زنان، معاونت در راستای مأموریت خود بیش از ۳ عنوان دوره توانمندسازی برای زنان فعال در عرصههای بینالمللی و منطقهای برگزار کرده است.
تا کنون فعالیت ما در حوزه زنان در بینالملل صرفاً در حد نطق و بیانیه بوده است. چگونه قرار است مباحث مربوط به زنان و همچنین خانواده را در جهان مطرح کنیم؟
ببینید اولاً باید عرض کنم روابط رسمی دیپلماتیک یقیناً شکل متعارف و تعریف شده بینالمللی دارند ثانیاً ما از تمامی ظرفیتهای موجود در حوزه بینالمللی بهره میگیریم و تنها به ایراد نطق و بیانیه بسنده نشده است. برگزاری بیش از ۲۳۰ دیدار رسمی دیپلماتیک، برگزاری دو عنوان نمایشگاه بینالمللی، برگزاری و مشارکت در برگزاری بیش از ده عنوان نشست و پنل تخصصی بینالمللی و… گوشهای این موارد است. ثالثاً اداره کل امور بینالملل در سالهای اخیر تنها به از ظرفیتهای موجود استفاده نکردهایم و به ایجاد ظرفیتهای نو دست زده است. همچون برگزاری بیش از ۸ عنوان ورکشاپ توسط بانوان متخصص و دانشمند ایرانی برای زنان کشورهای عضو اتحادیه آیورا از آن جمله است که به دفعات با تشویق و استقبال نمایندگان و مقامات این نهاد بینالمللی روبرو شده است.
جنبش تعهد به خانواده نیازمند معرفی الگوهای عملی و قابل ارائه در سطح جهانی است تفاوتهای دینی و فرهنگی را چگونه مدیریت میکنید؟
در پژوهشها و رصدهای مستمر پشتیبان این جنبش به طور پویا و مداوم نظرات اندیشمندان و فعالین حوزه خانواده از سراسر دنیا و با دیدگاهها و تفاوتهای متنوع فرهنگی و دینی دریافت میشود و نقاط اشتراک به منظور تقویت جریان دوستدار خانواده تقویت میشوند و به تفاوتها احترام گذاشته میشود. جنبش تعهد به خانواده به دنبال تقویت نهاد خانواده است که تعریف مشخصی در تمامی فرهنگها و ادیان الهی دارد.
مطالبهگری در سطح بینالملل در خصوص حقوق زنان خصوصاً بعد از جنگ غزه چگونه انجام میشود؟
فاجعه غزه، پرده از روی سیاه نظام استکباری برداشت. جمهوری اسلامی ایران از ابتدا به دنبال نمایاندن این رخ پلید غربیها به جامعه جهانی بود که در لفاف پوشالی و با کمک رسانههایشان سعی در پنهان نمودن آن میکردند. امروز زنان دانشمند و مسلمان ایرانی نیز دوشادوش همه زنان و مردان آزاداندیش در جهان ایستاده است تا به یاری حضرت ولیعصر (عج) حق این ملت مظلوم را از مدعیان دروغین حقوق بشر مطالبه کرده و بازستاند.
نظر شما